Beleggingspanden in Duitsland

Heb je interesse in Beleggingspanden Duitsland? Naast een goed draaiende en veerkrachtige economie, is Duitsland ook een land met een heel grote diversiteit. Iedere regio heeft haar eigen kenmerken, waardoor Duitsland een waaier aanbiedt met voor ieder wat wils. Doordat iedere regio verschillend is, kan het risico bij investeringen gespreid en dus verlaagd worden. Investeren in vastgoed in Berlijn, de motor van de Duitse economie, kan zorgen voor hoge winsten, maar zorgt voor meer onzekerheid en concurrentie. Investeren in een rustigere, maar groeiende regio zoals Nordrhein Westfalen betekent dan weer stabielere, maar iets lagere rendementen.

Juist omdat deze vastgoedmarkt zo divers is, is het zeker aan te raden om je goed te informeren vooraleer over te gaan tot een aankoop. Kiezen voor een externe partner met een uitgebreid netwerk ter plaatse, kan er zeker voor zorgen dat dit een zorgeloze investering wordt. Indien je voor deze optie kiest, kan je alle informatie bij de partner bekomen, en zo overgaan tot een doordachte en weloverwogen keuze. Wanneer je liever zelf alle touwtjes in handen hebt, start je best met een goede analyse van de verschillende regio’s en mogelijkheden. Onderstaand artikel kan je daar al stuk mee op weg helpen.

Kenmerken van de Duitse vastgoedmarkt

Zoals reeds aangehaald in de inleiding heeft Duitsland een sterke en crisisbestendige economie. Dat reflecteert ook op de vastgoedmarkt, en maakt dat deze zeer gegeerd is in het buitenland. Maar liefst 50% van de investeringen in Duitsland gebeurt door buitenlandse investeerders. Meer dan de helft van de investeringen situeren zich in 6 grote steden, namelijk Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Keulen en München. De kenmerken van deze grote steden komen later in dit artikel nog aan bod.

De interesse uit het buitenland zorgt er ook voor dat de Duitse vastgoedmarkt transparanter geworden is. Prijzen vergelijken wordt zo eenvoudiger, en er komen ook geen onaangename verrassingen uit de bus gevallen na de aankoop. Doordat er meer dan één stad interessant is om in te investeren, en deze steden allemaal verschillende troeven hebben, kan er ook succesvol aan risicospreiding gedaan worden.

In vergelijking met andere landen uit de Eurozone heeft Duitsland de meest stabiele en veilige vastgoedmarkt. Duitse beleggingspanden bieden een goede garantie op kwaliteit en zekerheid. De kwaliteit kan zowel gevonden worden in de staat van de gebouwen zelf als de service die rond het investeren in vastgoed wordt aangeboden. Doordat de Duitse vastgoedmarkt zo aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders, is er namelijk een uitgebreid netwerk van professionele vastgoedmakelaars, die over meer dan voldoende kennis beschikken om de juiste ondersteuning te bieden bij een aankoop. Dat leidt tot een goed georganiseerde vastgoedmarkt, en dus weinig risico.

Zekerheid kan gevonden worden in de verhuurgarantie wanneer gekozen wordt voor een totaalpakket bij een externe partner, maar ook in de garantie op goede en marktconforme huurprijzen die bekomen kunnen worden in de verschillende regio’s van Duitsland. Een investering in Duits vastgoed biedt dus een garantie op een hoog rendement en het creëren van een interessant meerwaardepotentieel bij eventuele verkoop.

Een uitgebreid en divers aanbod

Het aanbod op de Duitse vastgoedmarkt is zeer divers. Vrijstaande woningen, rijhuizen, appartementen of handelspanden: alles is mogelijk. Ook in de afwerkingsgraad zijn er veel mogelijkheden: nieuwbouw, reeds gerenoveerd of nog te renoveren. Er zit dus zeker iets tussen dat aan de verwachtingen voldoet en binnen het vooropgestelde budget valt.

Ook op vlak van aankoopprijzen, is de Duitse vastgoedmarkt zeer interessant. In vergelijking tot België ligt de gemiddelde aankoopprijs van vastgoed tot 60% lager in Duitsland! Ook betaal je maar 6,5% notariële kosten in plaats van 10%. Dat alles resulteert in een competitieve aankoopprijs, waarbij nog een mooie meeropbrengst gerealiseerd kan worden.

Naast de goedkopere aankoopprijs ligt dus ook het verwachte rendement hoger. Dat zowel in de verwachte huurprijs als in de meerwaarde bij verkoop. In België creëer je gemiddeld 2,5% meerwaarde bij eventuele verkoop, in Duitsland ligt dit gemiddelde op 4%. De combinatie van de lagere aankoopprijs en de kans op een hogere meerwaarde bij verkoop, zorgt dus voor interessante beleggingsmogelijkheden.

Een nadeel aan deze attractieve markt, is dat het aanbod aan investeringsmogelijkheden minder snel stijgt dan de vraag. Er is dus een toenemende concurrentie tussen de investeerders voor de meest interessante projecten. Deze concurrentie komt meer voor in de grote steden, dan in de rustigere regio’s, maar kan zorgen voor het stijgen van de aankoopprijs.

Je kan dus op veilig spelen en meedingen naar een interessant project in de meest gegeerde steden die eerder werden aangeven, of je kan kiezen voor een groeiregio. Verder in dit artikel vind je de verschillen tussen deze regio’s.

Kenmerken van de 6 grote steden

Duitsland is een zeer divers land, iedere regio heeft zijn eigen kenmerken en sterktes. De diversiteit is één van de grootste troeven van de Duitse vastgoedmarkt, aangezien dit de mogelijkheid geeft om aan risicospreiding te doen.

Indien u in één van de 6 grote steden wilt investeren, is het uiteraard handig om te weten wat de sterke punten van iedere stad zijn. Daarom hieronder een kort overzichtje:

Berlijn

Deze stad biedt het grootste meerwaardepotentieel als Duitse hoofdstad. Berlijn wint in sneltempo aan belang binnen de Europese Unie, en dat vertaalt zich ook in de vastgoedmarkt.

Er zijn echter nog grote verschillen binnen het vastgoed in Berlijn. Zo is het nog perfect mogelijk om iets aan een relatief lage prijs aan te kopen, wat op lange termijn zeker zal resulteren in een mooi rendement bij verkoop.

Dit in tegenstelling tot steden zoals Parijs en Brussel, waar de vastgoedmarkt reeds veel meer genivelleerd is. Dat resulteert namelijk in een algemeen hoge aankoopprijs, in deze steden is het dus veel moeilijker om nog een koopje te kunnen doen.

Düsseldorf

Düsseldorf bevindt zich in het Rhein-Rhur gebied, wat zeker een interessante regio is voor investeringen. Het is een stad met een grote economische productiviteit, en staat op de eerste plaats wanneer de groeiprognoses van de verschillende steden met elkaar worden vergeleken.

In Düsseldorf vindt jaarlijks de grootste modebeurs ter wereld plaats, en is de thuisbasis van vele reclame- en telecombedrijven zoals bijvoorbeeld Vodafone.

Frankfurt

Frankfurt is de financiële draaischijf van Duitsland én van Europa. De Europese Centrale Bank is hier gevestigd, net zoals de Centrale Bank van Duitsland én de Duitse beursgang.

De stad heeft ook een meer internationale uitstraling door de hoge wolkenkrabbers die het straatbeeld domineren. Je kan hier dan ook burgers van over de hele wereld terugvinden!

Hamburg

Hamburg is een belangrijke havenstad, en herbergt de 3de grootste haven in Europa. De stad dankt haar sterke handelspositie aan de centrale ligging op één van de belangrijkste handelsroutes op de Noordzee en de Oostzee.

In vergelijking met de andere grote steden, zijn de vastgoedprijzen in Hamburg wat lager, maar ligt hier zeker ook nog groeipotentieel. Dat resulteert in een aanbod van interessante beleggingspanden.

Keulen

In Keulen speelt voornamelijk de auto-industrie een belangrijke rol, met Ford als het bekendste bedrijf dat hier gevestigd ligt. Daarnaast spelen ook de levensmiddelenindustrie en de media een belangrijke rol in de economie binnen Keulen.

Keulen is de op 3 na grootste stad van Duitsland, en de grootste stad binnen het gebied Nordrhein Westfalen. Het heeft ook een eigen universiteit, wat ook zeker mogelijkheden biedt op de huurmarkt.

München

Net zoals in Hamburg, liggen de vastgoedprijzen hier wat lager dan in de andere grote steden. Ze leunen dichter aan bij deze in de grensregio’s, ookal zijn deze laatste nog steeds iets goedkoper.

Niettegenstaande is München de 2de grootste stad binnen Duitsland, en de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren. Er zijn 2 onderzoeksuniversiteiten gevestigd, net zoals meerdere wetenschappelijke instituten. De economie binnen München draait dan ook voornamelijk rond onderzoek en wetenschap.

Mogelijkheden binnen de groeiregio’s

Voorbeelden van groeiregio’s zijn onder andere Nordrhein Westfalen en Nedersaksen. Groeiregio’s kenmerken zich door een lage werkloosheidsgraad. In deze regio’s zit er ook veel potentieel, maar liggen de vastgoedprijzen nog niet zo hoog. Ook hier geldt de Duitse stabiliteit en betrouwbaarheid, en kan er gerekend worden op een stabiele huurprijs.

Nordrhein Westfalen

Nordrhein Westfalen beschikt als groeiregio over een groot aantal interessante groeisteden:

 • Bielefeld
 • Bochum
 • Bonn
 • Dortmund
 • Duisburg
 • Düsseldorf
 • Essen
 • Gelsenkirchen
 • Hagen
 • Keulen
 • Krefeld
 • Leverkusen
 • Mönchengladbach
 • Münster
 • Neuss
 • Oberhausen
 • Wuppertal

De regio Nordrhein Westfalen grenst aan Nederland en België. Het meest gekend is deze regio om het Ruhrgebied. Deze deelstaat is de drijvende kracht achter de Duitse economie. Vroeger floreerde hier voornamelijk de kolen- en staalindustrie. Tegenwoordig is hier vooral ingezet op kennis, waardoor de dienstensector en de creatieve industrie aan belang winnen.

Door deze stabiele en zelfs groeiende economie, is dit gebied zeer interessant voor het investeren in vastgoed. Het bekomen van meerwaarde, en dus een goed renderende investering, is in deze regio zeker haalbaar. Dat komt omdat er in het gebied Nordrhein Westfalen een tekort is aan huurwoningen. Het verhuren van de woning zal dus zonder problemen verlopen, en u kan rekenen op mooie huuropbrengsten.

Nedersaksen

In de groeiregio Nedersaksen is het aanbod groeisteden kleiner dan in Nordrhein Westfalen, maar daarom zeker niet minder interessant. Hieronder een greep uit de belangrijkste groeisteden in deze regio:

 • Braunschweig
 • Delmenhorst
 • Emden
 • Oldenburg
 • Salzgitter
 • Wilhelmshaven
 • Wolfsburg

Deze deelstaat heeft een economie die gebaseerd is op landbouw en industrie. Er zijn 2 grote havens in Wilhemshaven en Emden, die een grote rol spelen in de transportsector. Nedersaksen speelt daardoor een cruciale rol in de verbinding tussen Noord- en Zuidduitsland, alsook tussen Oost- en Westduitsland.

In Wolfsburg bevindt zich de hoofdzetel van het bedrijf Volkswagen. Dit bedrijf speelt een belangrijke rol in de economisch draaischijf van deze regio, en zorgt voor een groot jobaanbod.

Slim investeren

Het correct inschatten van de marktwaarde van een pand is niet eenvoudig, maar wel cruciaal bij het sluiten van een goed renderende deal. Zo is bijvoorbeeld gedetailleerde en actuele informatie over de marktsituatie onontbeerlijk. Ook het vinden van betrouwbare lokale contacten voor het verder sluiten en ondersteunen van de aankoop is noodzakelijk.

Tenzij u zelf over al deze zaken beschikt, is het geen slecht idee om u hierin te laten ondersteunen door een externe partner. Zij kunnen u ondersteunen in de prospectie ter plaatse, onderhandelingen over de prijs, analyse van het meest geschikte pand voor u en alles wat verder nog komt kijken bij de effectieve aankoop ervan.

Verder kunnen zij u ook de verhuur, het onderhoud en de interventies ter plaatse uit handen nemen, waardoor investeren in Duits vastgoed een zorgeloze belegging wordt, en u maximaal kan genieten van het rendement.

Geld lenen in Duitsland

Een hypothecaire lening aangaan in Duitsland kan aan een rentevoet die 0,5% tot 1% lager ligt dan in Nederland of België. Ook dit gegeven zorgt al voor een hoger rendement van de investering. Het kiezen van de juiste kredietverstrekker is daarom van groot belang om een maximale winst uit de belegging te halen.

Inwinnen van advies

Het is altijd belangrijk om voldoende advies in te winnen voordat een grote investering wordt gemaakt. In dit advies kunnen de mogelijke vastgoedconcepten besproken worden, het verdere verloop van de verhuur ter plaatse, maar ook de financiële haalbaarheid van de verschillende mogelijkheden. Ook ondersteuning bij onderhandelingen is mogelijk, net zoals begeleiding bij het notariële verloop. Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen hiervoor.