
Waarom Duitsland?
Duitsland is een enorm land met een enorme economie. Hierdoor is het al snel erg aantrekkelijk om als iemand die niet in Duitsland woont vastgoed uit Duitsland te kopen. Vastgoed in Duitsland kan een hoog rendement en stabiliteit bieden. Vooral voor beginnende investeerders in vastgoed is Duitsland vaak één van de beste opties om voor te gaan.
Ook Belgen kiezen er steeds meer voor om te investeren in Duits vastgoed. Er gaan elk jaar miljoenen euro’s naar Duits vastgoed vanuit België. Aan grafieken van de laatste jaren te zien, wordt dit aantal meerdere malen verdubbeld. De kans is groot dat dit de komende jaren ook het geval zal blijven.
Waarom is Duitsland zo aantrekkelijk?
Duits vastgoed heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het vastgoed van andere landen. Als eerste is de huurmarkt gewoon een heel stuk groter. Het land is een stuk groter en er zijn ook meer inwoners die op zoek zijn naar een woning. Bij duitsvastgoedkopen.com merken wij dat veel Belgische investeerders hier gebruik van maken.
Het rendement
De belegging in vastgoed in Duitsland is een investering die op een betrouwbare manier rendement biedt. Het zijn duidelijke beleggingen waar je direct resultaat van ziet. Zo wordt er gemiddeld zo’n 5% rendement gerealiseerd. Dit rendement ontwikkelt zich op een voorspelbare manier. Op die manier is het als eigenaar van vastgoed ook mogelijk om dit rendement bij te houden. Lees ook even ons artikel over Beleggingspanden Duitsland.
In vergelijking met het rendement in België kun je een aanzienlijk verschil zien. Het rendement dat je meestal in België kunt krijgen, is 0,15%. Dit is waarschijnlijk de grootste reden waarom het vastgoed in Duitsland zoveel aantrekkelijker is dan het vastgoed in België.
Voordelige wetgeving
Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zorgen voor de belegger zijn, worden alle mogelijke zorgen in het huurcontract voor de huurder verwerkt. Een andere reden waarom het beleggen in vastgoed in Duitsland zo populair is, is omdat het huren in Duitsland goed verwerkt is in de wet. De wetgeving in Duitsland is erg duidelijk omtrent wanbetalers en andere gevaren waar je tegenaan kunt lopen als eigenaar van Duits vastgoed.
In België is de wetgeving rondom wanbetalers soms onduidelijk en lastig te handhaven. In Duitsland is alles netjes uitgestippeld. De wetgeving in Duitsland is ook makkelijker toe te passen in de huurcontracten van de mensen die bij je huren. In Duitsland heb je als verhuurder een stuk meer zekerheid door de wetgeving.
Een aantal dingen zorgen voor meer zekerheid in Duitsland. Als eerste is het mogelijk om een waarborgsom te vragen. Vaak is dit een maand huur. Verder ben je volledig in beheer van het vastgoed. Dit houdt in dat je zelf je keuzes mag maken en ook het onderhoud zelf moet laten doen.
De huurprijzen in Duitsland
Verder krijg je in Duitsland ook te maken met hoge huurprijzen. Afhankelijk van de locatie van het vastgoed zijn de huurprijzen erg hoog. Hierbij zijn de huurprijzen vooral in de grote steden hoger. Echter kun je overal een relatief hoge huurprijs verwachten. Vooral in verhouding met de Belgisch huurprijzen ligt dit relatief hoog.
Het verschil in de huurprijs ligt hem vooral aan vraag en aanbod. In Duitsland huren ruim 54% van alle mensen. Dit is meer dan de helft van alle inwoners. Duitsland is hierbij het meest hurende volk. In Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts ligt dit zelfs hoger. Hier huurt ruim 60% van alle mensen hun woning. In vergelijking met 24% van de bevolking in België is dit een enorm verschil.
De vraag naar huurwoningen is hierdoor enorm. De markt is dus groot. Echter is het aanbod helemaal niet zo groot. Er zijn te weinig huizen in Duitsland. Als je vastgoed gaat kopen, is de kans groot dat veel Duitsers hier graag gebruik van willen maken. Omdat de vraag groot is en het aanbod niet te groot, kan de huurprijs ook omhoog. Vooral in de grote steden kun je veel huur vragen voor vastgoed.
Er is een enorm woningtekort in Duitsland. De meeste mensen die beginnen met investeren in Duits vastgoed, krijgen direct tientallen aanmeldingen voor het huren van dit vastgoed. Omdat er zo’n woningtekort is, is de vraag zo groot dat sommige mensen bereid zijn om veel meer te betalen voor een woning.
Het oppervlakte van de woningen
In België zijn we veelal gewend aan grote stukken grond met veel woonruimte. In veel andere landen is dit echter helemaal niet het geval. Onder andere Duitsland is dit het geval. Hier zie je regelmatig een normaal gezin op 60 vierkante meter wonen. De mensen die op deze manier huren, hebben vaak ook niet zoveel te besteden.
Echter maakt dit ze wel een kwetsbare groep. Omdat ze niet zoveel verdienen, zijn ze vaak op zoek naar een woning met niet teveel oppervlak. Dit heeft namelijk een invloed op de prijs. Hierdoor willen ze hun woning echter ook niet zo snel kwijt. Dit maakt dat je al snel verzekert bent van een rendabele investering.
De aanpak tegen wanbetalers
De aanpak tegen wanbetalers in Duitsland is makkelijk bij te houden. Wetgeving in Duitsland zijn namelijk relatief streng als het gaat om wanbetaling. In Duitsland heb je de Schufa die attesten uitschrijft voor huurders. Deze geven aan of een huurder zich netjes heeft gedragen. Ook het betalingsgedrag van de huurder is hierop te zien.
Als er in Duitsland niet op tijd betaald wordt, is de kans groot dat je geen woning meer kunt krijgen. Voor de huurders staat het dus vast dat ze verschillende sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheden hebben. Als ze zich hier niet aan houden, kunnen ze niet zomaar een nieuw huis krijgen. In Duitsland moet je namelijk eerst je gegevens van Schufa doorsturen voordat je mag huren.
Als je het hebt over wanbetalers, heb je het over een bepaald groepje mensen. Er zijn ook mensen die hun huur vanwege andere redenen niet kunnen betalen. Ondanks dat de Duitse wetgeving erg streng is voor wanbetalers, neemt de Duitse overheid ook de huurders in bescherming. Zo is er bijvoorbeeld een maximale huurprijs. Deze zorgt ervoor dat er geen spontane stijgingen zijn in huurprijs.
Ook zijn er maatregelen voor mensen die vanwege ziekte of invaliditeit de huur niet kunnen betalen. Hier komt de overheid tussen. De overheid kan in dit geval een tussenkomst bieden. Het voordeel hiervan is dat je als verhuurder ook eigenlijk altijd voordelig uit bent.
Van tevoren het kopen van je vastgoed plannen
Op het moment dat je vastgoed wilt kopen, is het belangrijk om van tevoren goed te plannen. Dit komt omdat je hierdoor een plan voor het vastgoed op kunt stellen. Vooral een financieel plan kan goed van pas komen als je vastgoed wilt kopen. Hierdoor heb je een beetje een beeld van de verdiensten en onkosten.
Omdat je bij het investeren in Duits vastgoed wel naar een ander land toe gaat, moet je rekening houden met de belasting. In Duitsland krijg je te maken met belasting en andere verplichte kosten. Op het bruto rendement dat je verwacht te krijgen, moet je wel belasting en andere kosten meerekenen.